D3 (cholekalciferol) je živočišný vitamin. Podporuje správnou funkci imunitního systému, pomáhá udržovat zdraví kostí a zubů přispívá k udržení normální činnosti svalů. Schopnost vytvářet vitamín D v pokožce klesá s věkem a denní příjem ze stravy pokrývá 10-20% naší denní potřeby
25-hydroxyvitamínu D (25-OH vitamín D) v krvi. Hodnoty mezi 75 – 150 nmol/l jsou optimální, bezpečné jsou hodnoty do 250 nmol/l. Akceptovatelné jsou ještě hodnoty mezi 50 – 75 nmol/l, především v období leden až duben.
Co je vitamín D3 a proč je nejdůležitější?
Vitamín D3 neboli cholekalciferol patří spolu s vitamínem D2 mezi dvě nedůležitější sloučeniny ze skupiny vitamínů D. Oproti D2, který je rostlinného původu, se D3 liší tím, že jeho původ je živočišný a tělo jej dokáže vstřebat například díky slunečnímu záření. Vitamín D patří do skupiny vitamínů rozpustných v tucích.
Pro lidské tělo je tento vitamín nezbytný hlavně proto, že umožňuje lepší vstřebávání a využití vápníku. A ten, jak je známo, má velký význam pro naše zuby a kosti. Také přispívá k udržení normální činnosti svalů a pomáhá udržovat příznivou funkci imunitního systému. Za jeden z největších benefitů tohoto vitamínu určitě považujeme to, že pomáhá ochránit náš organismus před kardiovaskulárními a onkologickými onemocněními.
Kde vitamín D3 můžeme najít?
Hlavním zdrojem vitamínu D3 je endogenní produkce v kůži. To znamená, že pokud své tělo vystavíme slunečnímu záření, tak si jej tělo dokáže vytvořit samo. Ovšem není slunce jako slunce. Abychom ze slunce vytěžili pro své zdraví maximum, je třeba brát zřetel na následující fakta.
Množství vitamínu vytvořeného v kůži závisí především na kvalitě přijímaného UVB záření. Tu ovlivňuje roční období, zeměpisná šířka, znečištění vzduchu či používání opalovacích krémů a oblečení. V určitých oblastech se v zimních měsících pohybuje slunce nad obzorem v tak nevýhodném úhlu, že vitamín D3 v kůži prakticky nevzniká. A můžeme na tomto slunci ležet, jak dlouho chceme, ale ani po dlouhodobém pobytu na slunci nedochází k tvorbě vitamínu D3.
V menší míře je zdrojem vitamínu D rostlinná i živočišná strava. Nejznámějším zdrojem, co se týče té živočišné, je určitě rybí tuk. Vitamín D3 je obsažen v oleji z rybích jater, v tučných rybách. Dále ho můžeme najít ve vaječném žloutku či mléce, ale také v potravinách obohacených o vitamín D, například v mléčných výrobcích.
Mohu se vitamínem D3 předávkovat?
Předávkování vitamínem D je opravdu velmi vzácné. Jeho příčinou je prakticky vždy nadbytečný příjem potravinových doplňků. Nutno dodat, že to znamená například vzít si 5x více tablet a činit tak dlouhé týdny a měsíce. Je tedy zcela evidentní, že předávkovat se vitamínem D je dlouhodobý a cílený proces. K tomu se váže samozřejmě i naše doporučení. Ať už se rozhodnete užívat jakýkoliv doplněk stravy, vždy si přečtěte doporučené dávkování na obalu nebo v příbalovém letáku.
Efekt vitaminu D3 na lidské tělo ??
Neustálý nedostatek slunečního světla, a tudíž i nízká hladina vitaminu D3, stojí za vznikem různých komplikací. Komplexně totiž napomáhá ke správnému fungování organismu a je zodpovědný za minerální rovnováhu. Díky své steroidní povaze umožňuje vstřebávání vápníku a fosforu ze střev do krve a podporuje mineralizaci kostí a zubů.
To znamená, že udržuje naše kosti a zuby stále optimálně pevné, podílí se na jejich správném vývoji a růstu a snižuje riziko osteomalacie, řídnutí kostí (Osteoporózy) a dalších kloubních problémů.
Jeho dostatečný příjem by tak měl být zajištěn především u seniorů, dětí a těhotných žen.
Vitamín D3 je důležitý pro:
- přispívá k normálnímu vstřebávání/využití vápníku a fosforu,
- přispívá k normální hladině vápníku v krvi,
- přispívá k udržení normálního stavu kostí,
- přispívá k udržení normální činnosti svalů,
- přispívá k udržení normálního stavu zubů,
- přispívá k normální funkci imunitního systému,
- podílí se na procesu dělení buněk,